top of page

IMORGON FLYGER VI VIDARE TILL TIBET!


Äntligen!! Lite smått nervösa dagar har passerat där avresedatumet från Nepal har hängt lite i luften då TMS (Tibet Mountaineering Association) och Kinas militär inte riktigt fått ordning på våra visum. Alltid ett nervöst moment då det tidigare har hänt att expeditioner tvingats att ställas in pga att Kina beslutat att neka inträde till Tibet/Kina. Men nu, kl 08.00 imorgon bitti lokal tid, så lämnar vi hotellet i det kaotiska Kathmandu för att ta oss till Lhasa och upp i bergen. Allt är packat och en och annan maskot har fått rum för att följa med på resan. En duffelbag åkte upp till Base Camp redan idag och en duffelbag och ryggsäck får flyga med mig till Tibet där vi tar oss vidare med jeep. Vi beräknar att vara framme i Base Camp på söndag. Där lastar vi av allt och bygger upp ett ”stationärt” läger som är kvar tills expeditionen är färdig.

De senaste dagarna har ägnats till sista förberedelser, logistik, sömn, vila och lite träning. Jag har träffat så otroligt många härliga människor och just nu vill jag aldrig åka härifrån. Här finns klättrare från Sverige, USA, Argentina, Mexico, Tyskland etc etc. Alla med olika erfarenheter i bagaget. Alla från olika kulturer. Alla med sin egna, specifika och starka karaktär. Jag har även fått tid att bekanta mig med min helt underbara klätterkamrat och sherpa som jag ska spendera många veckor tillsammans med på berget. Jag blir alltid tagen av människorna här. Hur lätt de har till skratt. Hur sympatiska och omtänksamma de är gentemot sin omgivning, och hur uttrycket ”no worries” går på repeat som om det vore en skön sommarvers. Det är inte svårt att vara ödmjuk i deras närvaro. Så mycket erfarenhet, och allt uttrycks genom ett enda stort leende. Varje mening rundas av med ett kluckande skratt och man kan inte annat än att dras med i lugnet och glädjen som smittar av sig snabbare än huvudet hinner registrera.

Tidigt imorgon bitti, innan flyget lyfter från Kathmandu, åker vi för att besöka en Lama och delta i en ”puja”. En ceremoni där varje klättrare ”välsignas” i hopp om tur och trygghet på berget. Nästa uppdatering kommer förmodligen halvvägs till Base Camp eller när vi kommit fram på söndag. Allt hänger på vilka uppkopplingsalternativ som finns längs med vägen och de är, liksom alltid, lite ovissa.

Mot bergen!

bottom of page